Een aantal van onze logopedisten zijn gespecialiseerd in het behandelen van jouw stemprobleem.
Kijk onder specialisaties voor meer informatie.
Om de stem in goede conditie te houden is het belangrijk dat een goede manier van ademen en stemgeving wordt gebruikt. De adem en de stem zijn zeer nauw met elkaar verbonden. Wanneer er een gespannen of afwijkende manier van ademen voorkomt of de stem wordt verkeerd gebruikt, heeft dit vaak gevolgen voor de stem en spreken we over een stemprobleem. De stem kan daardoor minder goed functioneren en hierdoor ontstaan er stemklachten zoals; heesheidklachten, klachten bij intensief stemgebruik of een zwakke stem.
De logopedist leert door middel van verschillende technieken en oefeningen de stem op een gezonde manier te gebruiken en de stemmogelijkheden optimaal te benutten.
Ademprobleem
Adem in, adem uit. Dat gaat toch vanzelf? Hier denken we normaal gesproken niet over na. Tenzij je problemen ervaart met je ademhaling. Heb jij je ademhaling al eens geobserveerd? Dan zal je merken dat de buik en de borstkas bewegen, maar in welke richting?
We ademen gemiddeld 12 keer per minuut en zo gebruiken we ongeveer 8000 liter lucht per dag. Uit de lucht halen we zuurstof en we ademen kooldioxide uit. Om te ademen gebruiken we de volgende lichaamsdelen: De borstkas, de luchtpijp, de longen en de adem- en buikspieren. Als we inademen wordt de buik eerst bol en als we vervolgens uitademen wordt de buik weer plat. We spreken op de uitademing. Daardoor beweegt de buik tijdens spreken naar binnen. Als we weer inademen wordt de buik weer bol. Gebeurt dit ook bij jou?
Ademen is een ingewikkeld proces waarbij de buik in de juiste richting moet bewegen. Het is daarom niet zo gek dat er problemen kunnen ontstaan zoals; een verkeerde spreekadem of hyperventilatieproblemen. Ervaar jij deze klachten? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag bij de juiste ademhaling.