Op deze manier stimuleer je de taalontwikkeling van je kind

12 okt, 2017

Een belangrijke plek in de opvoeding is de taalontwikkeling. Door veel met uw kind te praten en hen voor te lezen stimuleert u de taal. Als ouder heeft u veel invloed op de taal- en spraakontwikkeling. Onderstaand een aantal taal- en leestips om de taalontwikkeling te bevorderen.

Hoe eerder, hoe beter

Hoe jonger, hoe makkelijker het voor kinderen is om de taal leren. Tot ongeveer 7 jaar oud is dit voor hen makkelijk aan te leren. Wanneer een kind niet voldoende op taalgebied wordt gestimuleerd zal hij later bijvoorbeeld moeite kunnen krijgen met het lezen.

Begeleiding van taalontwikkeling

Door de tijd te nemen om naar uw kind te luisteren en vragen van uw kind te beantwoorden, stimuleert u de taalontwikkeling. Luister naar uw kind en reageer op wat hij zegt. Kromme zinnen van uw kind kunt u het beste op de juiste manier herhalen. Zo leert u hem de goede manier, zonder het gevoel te geven dat wat hij zei fout was. Zo blijft het leuk voor uw kind om te praten. Voorlezen, samen spelletjes doen, liedjes zingen en vragen stellen zorgen voor een goede ontwikkeling van de taal.

Voorlezen

Voorlezen is belangrijk voor de taalontwikkeling. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen. J/M Ouders heeft een aantal handige taal- en leestips die u kunt gebruiken bij het voorlezen. Zo leert u uw kind dat lezen leuk is en wordt hij gemotiveerd om zelf te leren lezen. Mocht u nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Wij steunen u graag met de taalontwikkeling van uw kind.