Onze logopedistes hebben een nieuw certificaat bij!

24 jul, 2017

Onze logopedisten hebben de cursus Nederlands met Ondersteunende Gebaren afgesloten met een mooi certificaat! 

Wat is Nederlands met Ondersteunde Gebaren?

Nederlands met Gebaren is een combinatie van de Nederlandse taal en de Nederlandse Gebarentaal.

Een combinatie van twee talen kan eigenlijk niet. Het Nederlands en de Nederlandse Gebarentaal zijn talen: elke taal heeft zijn eigen kenmerken, grammatica, lexicon, groep gebruikers etc. Als er contact is tussen de gebruikers van beide talen ontstaat een mengvorm, een ‘contacttaal’.

In het geval van de talen Nederlands en Nederlandse Gebarentaal ontstaat er een contacttaal die we Nederlands met Gebaren zijn gaan noemen, ook wel Nederlands ondersteund met Gebaren genoemd. Deze contacttaal heeft geen vaste vorm, geen eigen grammatica regels. Als afkorting wordt tegenwoordig vrij algemeen NmG gebruikt.

Dit lijkt vrij duidelijk en simpel, maar dat is het niet. De twee talen, Nederlands en Nederlandse Gebarentaal zijn nogal verschillend: wat betreft modaliteit, gebruikers, grammatica en status. Het Nederlands is een gesproken taal die auditief wordt waargenomen. Dit heeft gevolgen voor de grammaticale principes van deze taal. De Nederlandse Gebarentaal is een visuele taal waarbij grammaticale aspecten gebaseerd zijn op visuele principes. Deze principes zijn fundamenteel anders dan de principes van een gesproken taal.

Contact ons voor meer informatie via info@jouwlogopedist.nl of bel naar 088 - 1012 700.