Maak kennis met logopedist Joriene

Joriene werkt al ruim 10 jaar bij Samenspraak als logopediste. Dit maakt ook dat ze de praktijk goed kent. Maar hoe kwam je hier terecht Joriene? ‘Toendertijd zag ik een vacature op Logopediestart en besloot daarop te reageren. Hiervoor werkte ik ook al bij een logopediepraktijk en na vier jaar kwam ik deze vacature tegen. Ik vond het gesprek met de praktijkhouders Marjolijn en Wendy ontspannen en laagdrempelig. Het begin was dus gelijk goed en ik voelde me op mijn gemak.’ 

Joriene werkt drie dagen per week, op verschillende locaties. Eén dag in Den Haag en twee dagen in Zoetermeer. ‘Ik woon zelf ook in Zoetermeer, dus ik kan heerlijk op mijn fiets naar mijn werk. De maandag in Den Haag vind ik ook heel leuk, omdat ik dan mijn collega’s ook weer zie, dus dat is het ook wel weer waard om een stukje te reizen. Eerst werkte ik alleen in Den Haag. Toen ik aangaf dat ik graag dichter bij huis wilde werken, kon dat geregeld worden. Ik ben erg blij met mijn werkplek in Zoetermeer!’

‘Het mooiste aan mijn werk? Wanneer ik verbetering zie bij de kinderen. Dat geeft zoveel voldoening. Door het volgen van meerdere cursussen ben ik écht beter geworden in mijn werk.’

Van toen naar nu

‘In mijn Samenspraak-jaren heb ik al veel mogen leren en veel  cursussen mogen volgen. Hierdoor is mijn kennis vergroot. Zo heb ik bijvoorbeeld een cursus gedaan voor het behandelen van kinderen met autisme en sensorische informatieverwerking en daarnaast verschillende cursussen over stemproblemen en spraak-taalstoornissen.’

En sinds kort heb je een nieuwe functie, klopt dat? ‘Ja, dat klopt inderdaad! Naast de behandelingen heb ik er sinds december 2021 ook wat administratieve taken bijgekregen. Denk daarbij aan het inwerken van nieuwe collega’s en taken om de kwaliteit van de praktijk te bewaken. Als er vragen zijn over bepaalde casussen of problemen met ons registratiesysteem, dan kunnen collega’s bij mij terecht. 

Hoe ziet zo’n inwerktraject er dan uit? ‘Bij een inwerktraject kun je denken aan het begeleiden van alle nieuwe collega’s, onder andere door het voeren van regelmatige inwerkgesprekken. De nieuwe collega’s krijgen uitleg over onze werkwijze, behandelingen én systemen. Als ze eenmaal aan het werk zijn, kunnen ze ook altijd met vragen bij mij terecht. Ik fungeer eigenlijk als vaste contactpersoon voor (nieuwe) medewerkers.’

‘Bij Logopedisch Centrum Samenspraak begeleiden wij ook stagiaires. Collega-logopedisten die dat leuk lijken kunnen zich daarvoor aanmelden. Ik heb het zelf ook wel eens gedaan. Het is ook weleens het geval dat een stagiaire aan het einde van haar stage in dienst komt bij de praktijk; dat is ook weer goed voor de ontwikkeling van de praktijk.’

Werkzaamheden

‘Van de verschillende cliënten die ik zie bestaat 90-95% uit kinderen. Ik behandel ook volwassenen met stem-vraagstukken. Denk hierbij aan iemand die hees is en/of keelpijn ervaart. Deze cases vind ik erg leuk ter afwisseling.’

‘Verder heb ik een cursus gedaan voor OMFT, waar ik ook cliënten voor behandel. OMFT (Oro-myofunctionele therapie) voeren we uit bij cliënten met afwijkende mondgewoonten. Denk aan cliënten die een verkeerde slik hebben aangeleerd of waarbij de mondspieren slap zijn en vaak hun mond open hebben of kinderen die slissen.’

En online logopedie? Is dat ook iets wat jij doet? ‘Ja zeker, online logopedie komt ook wel eens voor. Ik doe dit alleen als kinderen niet naar de praktijk kunnen komen; dan is de online behandeling een mooi alternatief. Ik zie ze wel het liefst face-to-face, maar als het niet anders kan zijn de online sessies een hele mooie oplossing.’ 

Sfeer

‘Binnen onze praktijk hangt een ontspannen en gezellige sfeer. Er zijn veel mogelijkheden om te overleggen met elkaar, dus dat is ook wel heel prettig. Dit doe ik voornamelijk op maandag in Den Haag of anders via de mail of chat.’

En hoe houden jullie contact met alle collega’s van de andere locaties in het land? ‘Een paar keer per jaar hebben we een werkoverleg met alle collega’s. Deze is vaak online, omdat we collega’s in het hele land hebben. De overleggen binnen de locaties zijn wel vaak fysiek, maar collega’s kunnen altijd online aanhaken.’

Wat maakt het werk zo leuk?

‘De uitspraken van kinderen moet ik soms heel erg om lachen en daarnaast bouw je ook echt een band op met de kinderen, dat is heel leuk. Verder vind ik de vrijheid die ik heb om mijn eigen agenda te vullen heel prettig. ‘

‘Wat ook erg fijn is: Marjolijn en Wendy zijn heel attent. Ik was laatst 10 jaar in dienst en toen hebben ze samen met de praktijkondersteuner voor mijn jubileum een lunch georganiseerd, mijn kamer was helemaal versierd en ik kreeg een cadeautje. Dat was écht super leuk en het voelt fijn om die waardering te krijgen.’

‘Er is ook veel ruimte voor nieuwe ideeën en initiatieven. Wanneer ik iets bij Wendy en Marjolijn aangeef, staan ze er ook echt voor open en kijken we samen hoe we het kunnen realiseren. Denk bijvoorbeeld aan het werken op een andere locatie of het volgen van een cursus. Dit opperde ik en is uiteindelijk ook waargemaakt. Het contact met hen voelt gewoon heel toegankelijk wat erg fijn werkt.’ 

‘Het feit dat ik hier al heel lang werk komt door mijn collega’s, het feit dat de praktijkhouders open staan voor nieuwe initiatieven en de variatie in de doelgroep. Zo haal ik iedere dag weer veel voldoening uit mijn werk!’

Wil je aan de slag als (online) logopedist bij Logopedisch Centrum Samenspraak? Bekijk de vacature of neem direct contact met ons op via info@jouwlogopedist.nl.