Maak kennis met logopedist Dirkje

Kijk mee in het werken als logopedist bij Logopedisch Centrum Samenspraak. Deze keer vertelt Dirkje jou meer over haar werk als Allround Logopedist. Ze is gespecialiseerd in preverbale logopedie en het behandelen van kinderen met een beperking. Daarnaast heeft ze ook interne taken die ze oppakt voor Samenspraak.

Werken met veel verschillende kinderen

Zo’n 60% van mijn doelgroep bestaat uit kinderen met een beperking. In de breedste zin van het woord: de meeste kinderen hebben het Downsyndroom of ASS (Autisme Spectrum Stoornis). Daarnaast richt ik me als preverbaal logopedist ook op baby’s en kinderen met eet- en drinkproblemen. Sommige kinderen behandel ik daardoor voor langere tijd: eerst als baby om te ondersteunen bij het eten en drinken, daarna doordat ze wegens hun beperking ook ondersteuning bij de taal en spraak nodig hebben. Dan ben je al heel vroeg betrokken als logopedist.

Er zijn veel specialisatie binnen de logopedie mogelijk. Op een gegeven moment wil je dan een bepaalde kant op zodat je je op dat vlak meer in de diepte kunt specialiseren. Bij mij was dat het preverbale stuk en de kinderen met een beperking. Als je die specialisaties vasthoudt, kun je je daarin verder ontwikkelen en gaat het balletje ook rollen qua cliënten. Ik merk dat ouders met kinderen met een beperking zich sneller bij mij melden door de positieve verhalen van ouders van cliënten die ik al behandel.

Het brengt zo nu en dan ook wel grappige anekdotes met zich mee; werken met kinderen. Ik had het een keer over een kwartje bij een meisje van 10 jaar en vroeg haar of ze wist wat dat was. Haar antwoord: “Ja, een kwartje is geld uit de Oudheid.” Auch. En, nog zo’n mooie: een jongetje van 7 jaar vroeg hoe oud ik was. Op mijn antwoord reageerde hij dat hij een meester heeft die al 60 jaar oud is. Vol verbazing voegde hij daaraan toe: “En hij leeft nog!”

Vrijheid en vertrouwen in het werk

Het fijne bij Samenspraak is dat je heel erg vrij gelaten wordt en het vertrouwen krijg om je werk op jouw manier te kunnen doen. De praktijkhouders staan altijd open voor vragen en willen echt meedenken. En ook de praktijkondersteuners staan klaar voor het team. De voorwaarden eromheen zijn ook prettig: voldoende vakantiedagen, vakantiegeld en doorbetaald krijgen als je ziek bent… Dat is zeker niet vanzelfsprekend bij een logopediepraktijk. 

Collega’s en de sfeer bij Samenspraak

Hier op locatie werk ik in een multidisciplinair pand samen met twee andere collega’s. De sfeer is goed, je loopt zo even tussen de behandelingen door naar elkaar toe en we hebben dus ook contact met bijvoorbeeld de fysiotherapeuten. Voor mijn doelgroep (kinderen met een beperking) is dat heel fijn omdat zij ook gebruikmaken van andere disciplines. Als ik een kindje behandel die nog geen fysiotherapie krijgt, dan is dat lijntje heel kort en andersom ook.

Ik denk dat de kracht binnen onze praktijk heel erg zit in de passie waarmee we werken. Ik doe mijn werk met heel veel plezier en liefde en heb het vaak over “mijn” kinderen. Je bent soms al zo vroeg betrokken. Bij mijn collega’s merk ik die betrokkenheid ook op die manier.

We zijn ook betrokken naar elkaar toe. Bijvoorbeeld als een collega zwanger is, dan kijken we wie het leuk vindt om mee te gaan op kraambezoek en dan gaat er altijd wel een clubje mee. Het is een jong team waarbij iedereen klaar staat om de ander te helpen. Het voelt daardoor heel welkom.

Wil je aan de slag als logopedist bij Logopedisch Centrum Samenspraak? Bekijk de vacatures of neem direct contact met ons op: info@jouwlogopedist.nl.